De kracht van taal en ontmoeting: taalvrijwilliger voor arbeidsmigranten
Wanneer Anna in 2022 als taalvrijwilliger bij Taal aan Zee begint, heeft ze al ervaren hoe eenvoudig en waardevol het is om iemand met de Nederlandse taal te helpen. Wat begon als wekelijkse gesprekken met een vriendin die Nederlands wilde leren, groeide uit tot wekelijkse lessen met anderstalige jonge moeders die graag de taal willen leren. Anna ontdekte al snel dat taal veel meer is dan alleen woorden. Want niet iedereen die Anna helpt, spreekt Engels, waardoor ze soms moeilijk kunnen communiceren. Maar juist dan merkt ze hoe humor een band schept.

Humor verbindt
Anna begeleidt veelal moeders die moeilijk de deur uit kunnen vanwege hun jonge kinderen. Sommige van deze vrouwen kwamen naar Nederland als arbeidsmigrant, maar stopten met werken zodra ze kinderen kregen. Tijdens de lessen oefenen ze alledaagse situaties: van het bellen naar de apotheek tot een gesprekje met de juf op school. Maar met kleine kinderen in huis loopt het niet altijd als gepland. Vaak beginnen de lessen rustig, terwijl de kinderen nog slapen. Maar zodra ze wakker worden, moet er geïmproviseerd worden. Zo ontdekte Anna’s deelnemer dat haar kindje meteen begon te dansen zodra het muziekje van een audiofragment uit de lesmethode klonk. “We keken elkaar aan en schoten in de lach,” vertelt Anna. “En ondertussen was het kindje afgeleid, en konden wij door met de les.”
Meer dan Nederlandse taalles: speciale ontmoetingen en gesprekken
Anna merkt dat haar deelnemers vaak in een kleine sociale kring leven, met weinig contact buiten hun eigen gemeenschap. Maar dat geldt andersom ook: “Dit vrijwilligerswerk brengt mij ook in contact met mensen die ik anders niet zo snel had ontmoet.” Ze herinnert zich hoe een van haar deelnemers verbaasd was toen ze hoorde dat Anna vegetarisch eet. Ze vond dat ondenkbaar en wilde er álles over weten. Zo ontstond er een levendig gesprek, in het Nederlands.
Taalmaatjes en taalcafés: laagdrempelig helpen met taal
Anna begrijpt dat niet iedereen wekelijks tijd heeft om bij mensen thuis Nederlandse les te geven, maar benadrukt dat taalvrijwilliger zijn op veel manieren kan. “Als je twijfelt, kijk dan wat bij je past. Je kunt intensief contact hebben, zoals ik, of juist laagdrempelig iets betekenen. Een taalmaatje worden en eens per week afspreken bijvoorbeeld. Of aansluiten bij een taalcafé bij jou in de buurt.”
Ben je benieuwd naar meer verhalen zoals deze?
Deze portretten worden gedeeld in aanloop naar de Migratiedialoog, waarin we ons nieuwste advies ‘Investeren in Samenleven’ presenteren. We hebben onderzocht wat er nodig is om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten niet alleen op hun werk maar ook daarbuiten echt kunnen meedoen in onze samenleving. We praten tijdens onze Migratiedialoog op 8 april in het Laak theater in Den Haag niet alleen over arbeidsmigratie, maar vooral met de mensen die het dagelijks ervaren. Het maximum aantal deelnemers voor dit event is bereikt, maar je kunt je hier nog aanmelden voor de wachtlijst.