Valbeveiliging
Beeld: ©iStock

Advies Wet versterking waarborgfunctie Awb

Over de aanpassingen die het kabinet heeft voorgesteld voor de Wet versterking waarborgfunctie Algemene wet bestuursrecht (Awb), adviseert de Adviesraad Migratie het volgende:

• Beperk de toepassing van ‘het dienstbaarheidsbeginsel’ en het ‘passend contact met de overheid’ niet tot reguliere vreemdelingenzaken, maar pas deze ook toe op asielzaken;

• Betrek de financiële paragraaf en de uitvoeringstoetsen bij de beoordeling van de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel. De Adviesraad heeft namelijk twijfels bij de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst;

• Beoordeel de bijzondere bepalingen in de Vw2000 in het kader van het wetsvoorstel, motiveer of deze in dit kader moeten worden gewijzigd, en zo ja, op welke wijze.

Toelichting

De Adviesraad heeft zich in dit wetsadvies beperkt tot de beoordeling van de voorgestelde wijzigingen in de Awb, voor zover relevant voor het migratiedomein. De Adviesraad heeft daarbij oog gehad voor de relatie tussen de Awb - als lex generalis - en de bijzondere wetten die van toepassing zijn op het vreemdelingenrecht: de Vw2000, de Wet inburgering 2021 en de Rijkswet op het Nederlanderschap. In dit advies vraagt de Adviesraad met name aandacht voor de verhouding tussen de Awb en bijzondere bepalingen in de Vw2000.

Aanleiding

Op 31 juli 2024 heeft de Adviesraad advies uitgebracht over het wetsvoorstel tot wijziging van de Awb en andere wetten in verband met de Wet versterking waarborgfunctie Awb. Het wetsvoorstel is een reactie op de kinderopvangtoeslagaffaire. In de reflectie op deze affaire is onder meer geconstateerd dat de waarborgen in de Awb niet altijd meer voldoen om de ongelijkheidscompensatie tussen overheid en rechtzoekende voldoende gestalte te geven. Dit wetsvoorstel voorziet in een correctie van het bestuursrecht vastgelegd in de Awb, waardoor deze waarborgen worden versterkt.