Asielzoekers buiten in een asielzoekerscentrum
Beeld: ©Rijksoverheid

Asielopvang als maatschappelijke opgave

De Adviesraad Migratie en de Raad voor het Openbaar Bestuur roepen gezamenlijk op de asielopvang als gewone maatschappelijke opgave te organiseren. Of er nu veel of weinig asielmigranten naar Nederland komen: de opvang van asielmigranten moeten we met elkaar regelen. Doordat de asielopvang telkens in een crisissfeer wordt georganiseerd, was een plek in de opvang in 2023 meer dan 50% duurder dan in 2014. Deze hoge kosten zijn niet nodig als de overheid asielopvang organiseert als vaste maatschappelijke taak: er kan dan 1 miljard bespaard worden. 

Het moet en kan beter

Goed regelen betekent werken volgens principes van goed openbaar bestuur: duidelijke financiële afspraken, burgers op tijd betrekken, en goed samenwerken met lokaal bestuur en uitvoeringsorganisaties. Dat helpt alle organisaties in de asielopvangketen. Voor de opvang van asielmigranten betekent dat: 
1.    Heldere afspraken over de verdeling;
2.    Realistisch begroten en dure (crisis)noodopvang vervangen door vaste opvangplekken; 
3.    De opvang van asielmigranten samen met lokale overheden en uitvoerders organiseren;
4.    Burgers echt betrekken, met duidelijke verwachtingen;
5.    Nieuwe doorstroomlocaties zo inrichten dat ze statushouders in de Nederlandse samenleving een goede start geven.

Kortom: organiseer de asielopvang als een gewone maatschappelijke opgave. Zorg dat de crisisaanpak van de afgelopen 10 jaar plaatsmaakt voor een manier van werken die voor iedereen duidelijk is. Verwaarlozing van het asielopvangstelsel veroorzaakt veel bestuurlijke onrust en ondermijnt de solidariteit binnen de overheid.

Contact

Heeft u vragen over dit adviesrapport? Neem dan contact op met Sander Vergeer