Juridisch Loket: rechtshulp voor arbeidsmigranten

Toen Firdes een aantal jaar geleden samen met haar moeder en haar zusje naar Nederland kwam, moest ze zelf uitzoeken hoe alles werkte. Haar vader was al eerder naar Nederland gekomen voor werk. Firdes kende de Nederlandse taal nog niet en kreeg direct te maken met de complexiteit van de Nederlandse regels. Binnen acht maanden leerde ze de Nederlandse taal. Haar eerste ervaring met het ondersteunen van arbeidsmigranten begon als vrijwilliger bij een voorschool, waar ze migrantenouders bijstond met vertalingen en administratieve ondersteuning. Dit was het begin van haar passie voor het recht en het opkomen voor arbeidsmigranten. En inmiddels heeft ze haar masterstudie Internationaal Recht succesvol afgerond.

Firdes op haar werk bij het Juridisch Loket
Beeld: ©Gabriël Sel
Firdes op haar werk bij het Juridisch Loket

Rechtshulp in de moedertaal voor arbeidsmigranten

Firdes werkt nu als juridisch adviseur bij het Juridisch Loket, waar ze arbeidsmigranten in hun eigen taal, het Bulgaars en Turks, bijstaat. Ze helpt hen hun rechten en plichten te begrijpen en op te komen tegen misstanden zoals onterecht ontslag, onderbetaling en plotselinge huisuitzetting. Veel arbeidsmigranten durven geen juridische stappen te zetten, uit angst hun baan of onderdak te verliezen. Firdes weet uit ervaring hoe lastig het is om wegwijs te worden in Nederland, en daarom zet ze zich met hart en ziel in voor haar werk.

Arbeidsrecht en huisvesting: zorgwekkende misstanden

Elke dag begeleidt Firdes arbeidsmigranten in zorgwekkende situaties. Ze herinnert zich een echtpaar dat na drie jaar werken ontdekte dat hun loon structureel te laag was. Toen ze hun recht bij hun werkgever opeisten, werden ze afgepoeierd, maar ook per direct hun huis uitgezet. Hun werkgever was namelijk ook hun huisbaas. Dankzij de samenwerking tussen het Juridisch Loket en netwerkpartners zijn de arbeidsmigranten doorverwezen naar een advocaat en loopt er een rechtszaak. 

Toegankelijke juridische hulp voor arbeidsmigranten

Het Juridisch Loket biedt rechtshulp in de moedertalen van arbeidsmigranten en werkt hard aan laagdrempelige toegang, bijvoorbeeld met spreekuren op locaties waar arbeidsmigranten wonen, zoals in Transvaal in Den Haag. Er wordt heel nauw samengewerkt met netwerkpartners zoals de WorkinNL-punten, Stichting Barka en Fairwork. Samen wordt een vangnet voor arbeidsmigranten gevormd, waarmee veel problemen kunnen worden aangepakt. 
Firdes blijft zich inzetten om arbeidsmigranten te ondersteunen. “Arbeidsmigranten kunnen en willen deelnemen aan de samenleving,” zegt ze. “Ze hebben alleen het juiste kompas, faciliteiten en eerlijke kans nodig om dat te kunnen doen.”
 

Ben je benieuwd naar meer verhalen zoals deze?

Deze portretten worden gedeeld in aanloop naar de Migratiedialoog, waarin we ons nieuwste advies ‘Investeren in Samenleven’ presenteren. We hebben onderzocht wat er nodig is om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten niet alleen op hun werk maar ook daarbuiten echt kunnen meedoen in onze samenleving. We praten tijdens onze Migratiedialoog op 8 april in het Laak theater in Den Haag niet alleen over arbeidsmigratie, maar vooral met de mensen die het dagelijks ervaren. Meld je hier aan!